barbedwirelove.blogg.se

facebook.com/barbedwirelove77

Skinheads av John King.

Kategori: Böcker.

 
Att John King  har koll på skinheadkulturen märktes redan i Football factory (boken) även om den bara nämns flyktigt (men ändå återkommande) och likadant med de andra två i triologin om den engelska sjukan och engelsmännens komplicerade förhållande till sex - Headhunters och England away.
 
Men efter läst Skinheads så blir jag övertygad om att han måste ha varit skinhead själv, eller åtminstone umgåtts mycket med skins. För jag tror inte han är en sån snubbe som lästs sig till det. Det känns för äkta.
 
Boken handlar om tre generationer skins-Terry, hans son Laurel och brorsonen Ray. Man får följa deras liv och vardag där kärleken till musiken och kulturen genomsyrar nästan allt. Det blir lätt en klyscha med "a way of life" men här märks det verkligen att det är så...och äkta.
 
Om jag ska dra lite snabbt om huvudpersonerna så närmar sig Terry 50 bast och brottas med det, samt drömmer sig mycket tillbaka till sent 60-tal/tidigt 70-tal och tiden med hans avlidna fru. Sonen Laurel är givetvis uppfostrad i skinheadtraditionen och har fått främst Ska, rocksteady och den tidiga reggae-musiken med modersmjölken men blickar även åt punk och främst nyare sådan. Ray, som går under smeknamnet "Oi the nutter" hamnade i kulturen via Oi-musiken i början av 80-talet så....det finns en karaktär för alla,oavsett vilken del av kulturens fantastiska musiken man gillar.
 
Vad väntar du på?
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: