barbedwirelove.blogg.se

facebook.com/barbedwirelove77

Våldsamma teorier.

Kategori: Böcker.

 
 
När problemet med fotboll och slagsmålen runtomkring ska debatteras börjar signaturmelodin till Har du hört den förut? ljuda i mitt huvud. Floskel på floskel oavsett om det är på tv eller i någon dagstidning. De är inte riktiga supportrar, de skulle lika gärna kunna slåss på stan o.s.v, o.s.v. Och många gånger dras alla supportrar över samma kant,både av folk i allmänhet och av "experter". Sällan har vi fått se motargument från de inblandande själva, vilket förvisso inte är så konstigt, eller av folk som varit involverade i firmabiten. Så jag välkomnar denna bok i debatten, även om den inte är något försvar för firmorna eller en glorifiering av våld men heller inte en massa pekpinnar. Utan det är, kort och gott en persons upplevelser och  erfarenheter grundat på 25 års erfarenhet.
 
Boken är seriös utan att vara pretentiös, en blandning av fotboll, subkultur och uppväxt-mycket som känns igen från hans första bok Med hatet som drivkraft. Det finns även citat och teorier från vetenskapsmän, psykologer och liknande och den subkulturella delen består bland annat av låttexter av bland andra Cock Sparrer och Blitz. Den är också intressant att man får en liten historielektion i hur långt tillbaka våldet kring fotbollen funnits. 
 
Ett lästips både till de som är intresserade/involverande i nämnda grupperingar såväl som floskeleliten och journalister. Asplund har många intressanta ideer och förklaringar, inte minst om förhållningsättet folk borde ha till ungdomars utveckling, våld och liknande.
 
Boken lär väl-lite cyniskt sätt-kanske inte riva ner så många murar som man kan hoppas men....kan vi höra en handfull mindre floskler så är vi en bit på väg.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: